Ο Φρόιντ στο Μανχάταν : μυθιστόρημα - Bossi, Luc (Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία / Καλέντης, 2010)
Ένας πλούσιος και διάσημος αρχιτέκτονας βρίσκεται δολοφονημένος στο σπίτι του στο Μανχάταν. Μοναδική μάρτυρας του φόνου είναι η νεαρή και όμορφη κόρη του, η οποία όμως δεν είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες στην αστυνομία επειδή πάσχει από αμνησία. Την ίδια εποχή τυχαίνει να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο γνωστός Βιεννέζος ψυχίατρος Ζίγκμουντ Φρόιντ, μαζί με το φίλο και μαθητή του Καρλ Γιουνγκ. Οι δύο ψυχίατροι θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφαρμόζοντας στη νεαρή γυναίκα τη θεραπευτική μέθοδο της ψυχανάλυσης και θα βρεθούν έτσι αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας τους: να διεισδύσουν στην ψυχή ενός κατά συρροήν δολοφόνου. Το μυθιστόρημα «Ο Φρόιντ στο Μανχάταν», του Γάλλου συγγραφέα Λυκ Μποσί, κυκλοφόρησε το 2009 και σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία στη Γαλλία. Το βιβλίο στηρίζεται σ' ένα ιστορικό γεγονός: το φθινόπωρο του 1909 ο Ζίγκμουντ Φρόιντ και ο Καρλ Γιουνγκ επισκέπτονται την Αμερική. Σκοπός τους είναι να δώσουν μια σειρά διαλέξεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια για να προωθήσουν την ιδέα της ψυχανάλυσης. Αξιοποιώντας το πραγματολογικό υλικό και την πλούσια σχετική βιβλιογραφία, ο Μποσί γράφει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, όπου η ιστορική αλήθεια αναμιγνύεται με τη μυθοπλαστική φαντασία. Ο συγγραφέας, στηριγμένος σε βιογραφικά και επιστημονικά δεδομένα, σκιαγραφεί με ζωντάνια τις δύο μεγάλες προσωπικότητες της ψυχιατρικής, καθώς και τη σύγκρουση που υποβόσκει στις σχέσεις τους. Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει επίσης η Αμερική των αρχών του εικοστού αιώνα, με τη ραγδαία οικιστική και τεχνολογική ανάπτυξη αλλά και τη διαρκώς αυξανόμενη βία της αμερικανικής κοινωνίας. «Ο Φρόιντ στο Μανχάταν» είναι ένα απολαυστικό, γραμμένο με χιούμορ μυθιστόρημα, που συνδυάζει στοιχεία αστυνομικής περιπέτειας και ψυχολογικού θρίλερ. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η κριτική στη Γαλλία, παρέχει στον αναγνώστη «τη ραφινάτη απόλαυση ενός φλιτζανιού τσαγιού, αλλά και την ανατριχιαστική αίσθηση μιας μαχαιριάς»