Ο τελευταίος των Μοϊκανών - Cooper, James Fenimore, 1789-1851 (Βιβλία για νέους, 2002)
Στη διάρκεια των πολέμων μεταξύ Άγγλων και Γάλλων για την κατοχή των αποικιών της Βόρειας Αμερικής, κάποιες ινδιάνικες φυλές επιλέγουν το στρατόπεδό τους. Άλλες συνεχίζουν χωρίς ανάπαυλα τον αγώνα τους ενάντια στον λευκό άνθρωπο, όποιος κι αν είναι. Σ' αυτή την ταραγμένη περίοδο, δυο αδερφές προσπαθούν να συναντήσουν τον πατέρα τους, σ' ένα οχυρό που το πολιορκούν Γάλλοι και Ινδιάνοι. Συνοδεύονται από έναν νεαρό αξιωματικό και έναν ινδιάνο οδηγό, έναν Ιρόκα. Θα καταφέρουν να φτάσουν ως τον πατέρα τους;