Η εγκυκλοπαίδεια των ζώων : 18 βιβλία εξερεύνησης και γνώσης για τη ζωή στον πλανήτη μας. - Fereti, Gianluca (Σκάι βιβλίο, 2008)
Το ταξίδι των αποδημητικών πτηνών είναι μια ετήσια μετακίνηση από τον έναν τόπο στον άλλο, με πορείες χιλιάδων χιλιομέτρων. Ακολουθώντας το, συμμετέχουμε σε συμβάντα που συνδέονται με την εξέλιξη των εποχών, που τα πουλιά σηματοδοτούν με εξαιρετικά θεαματικές τελετουργίες. Η Ελλάδα και οι άλλες μεσογειακές χώρες είναι ο αγαπημένος προορισμός του πελαργού, του χελιδονιού και των υπόλοιπων αποδημητικών πτηνών. Δεν φτάνει όμως να ασχοληθεί κανείς μαζί τους στην Ελλάδα, ούτε και στην Ευρώπη, γιατί η πτήση των πελαργών και πολλών άλλων αποδημητικών πουλιών τους πηγαίνει πολύ πιο μακριά, στην Αφρική, όπου πάρα πολλά πεθαίνουν δηλητηριασμένα, τρώγοντας ακρίδες επίσης δηλητηριασμένες. Αυτό μας διδάσκει ότι οι πολιτικές διατήρησης πρέπει να συντονίζονται διεθνώς, γιατί η πατρίδα των αποδημητικών πουλιών είναι ολόκληρος ο κόσμος. (Ντανίλο Μαϊνάρντι) Περιέχονται τα κεφάλαια: - Οι πελαργοί - Δεν είναι ίδιοι όλοι οι πελαργοί - Οι μεγάλοι ταξιδευτές - Αποδημητικά χηνόμορφα - Τα μεγάλα αρπακτικά - Τα μικρά στρουθιόμορφα - Τα θαλασσοπούλια - Λεξικό τη φύσης ΥΑ-ΦΥ