Ο κηδεμόνας : μυθιστόρημα - Κολυβά-Μούργελα, Φραντζέσκα (Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία : Πεζογραφία, 2007)
Στη Σύρο των αρχών του 20ου αιώνα, η 12χρονη Βασιλεία αφήνει την οικογένειά της για να δουλέψει ως υπηρέτρια σε μια μεγαλοαστική οικογένεια με βαρύ παρελθόν και ιδιόμορφες σχέσεις. Από τη Σύρο στη Βιέννη και στα Βαλκάνια, υπό τη σκιά της νεότευκτης ψυχανάλυσης και την απειλή του Α Παγκόσμιου πολέμου, η Βασιλεία θα μυηθεί σε άγνωστες εκδοχές της ζωής που δραματοποιούν παρακμασμένοι μεγαλοαστοί και σιωπηλοί αντιρρησίες, δογματικοί ή εκρηκτικοί ιδεολόγοι, κυρίως όμως το σκοτεινό πρόσωπο ενός ψυχιάτρου, που αγωνίζεται και ο ίδιος να κατακτήσει την ταυτότητά του.