Αμμαλάτ Μπέης - Dumas, Alexandre, 1802-1870 (Κλασική βιβλιοθήκη / Καστανιώτης, 1998)
Βρισκόμαστε στη Ρωσία των αρχών του 19ου αιώνα και τσάρος είναι ο Αλέξανδρος Α´. Στον Καύκασο, που σπαράζεται από τις συγκρούσεις των λαών του, γεννιέται ένας αγνός και μεγάλος έρωτας. Όμως σε μέρη σαν κι αυτά, όπου οι μουσουλμάνοι δικαιούνται περισσότερες γυναίκες από μία, η ερωτική ιστορία θα πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις προτού φτάσει στην αιματοβαμμένη και τραγική κατάληξη που θα προσφέρει στον αναγνώστη η φαντασία του Δουμά. Η μετάφραση του έργου στηρίχτηκε στο χειρόγραφο το οποίο βρέθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει επίμετρο με πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από την επίσκεψη του Δουμά στην Αθήνα της εποχής.