Η κυρία με τις καμέλιες - Dumas, Alexandre, 1824-1895 (Κλασική βιβλιοθήκη / Καστανιώτης, 1998)
Βασισμένη σ' ένα υπαρκτό πρόσωπο, η Μαρί Ντιπλεσί, μια πασίγνωστη Παριζιάνα εταίρα που έζησε στα μέσα του 19ου αιώνα, και γραμμένη μόλις ένα χρόνο μετά το θάνατο της, Η κυρία με τις καμέλιες όχι μόνο γνώρισε άμεση επιτυχία, αλλά και εξασφάλισε στο συγγραφέα της την αθανασία.Σήμερα, εκατόν πενήντα χρόνια μετά, το μυθιστόρημα εξακολουθεί να διαβάζεται και η θεατρική του μεταφορά να παίζεται πάντα «κάπου στον κόσμο», ενώ πολύ συχνά εμφανίζονται διασκευές του στη μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για ένα μοναδικό λογοτεχνικό φαινόμενο, για ένα βιβλίο που ανήκει στην κλασική λογοτεχνία, αλλά που, χάρη στο πάθος και στην ειλικρινή συγκίνηση του εικοσιτετράχρονου συγγραφέα που περιγράφει ένα βιωμένο, τραγικό έρωτα που έζησε, διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και κατακτά τον κάθε καινούριο αναγνώστη.