Ρώμη το μεγαλείο - Λιανοπούλου, Ελισάβετ; Μαυροματάκη, Μαρία; Παπαδημητρίου, Νίκος (Αρχαίοι πολιτισμοί, 2010)
Η Ρώμη ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και στην πρώτη της μορφή ήταν ένα χωριουδάκι με αχυρένιες καλύβες στις όχθες του ποταμού Τίβερη. Ο πολιτισμός της αρχαίας Ρώμης στην ουσία αφορά τον πολιτισμό εκείνο που αναπτύχθηκε σε μια μικρή αγροτική κοινωνία της ιταλικής χερσονήσου και εξελίχθηκε σε μία από τις πιο ισχυρές αυτοκρατορίες. Στην πρώιμη ιστορία της αρχαίας Ρώμης το πολίτευμα ήταν η μοναρχία, η οποία έδωσε τη θέση της στην ολιγαρχική δημοκρατία. Από αυτήν προέκυψε -αφού κυριάρχησε στο ενδιάμεσο διάστημα στη δυτική Ευρώπη και στις περισσότερες περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο- μια συγκεντρωτικού χαρακτήρα αυτοκρατορία. Ήδη το 2ο αιώνα π.Χ., έπειτα από καθοριστικές νίκες κατά των απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Σελευκιδών, οι Ρωμαίοι έγιναν ο ισχυρότερος λαός στο χώρο της Μεσογείου. Στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ., την περίοδο της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, κυριαρχούσαν ο Ιούλιος Καίσαρ, ο Πομπήιος και ο Κράσσός. Όμως, σε σύντομο χρονικό διάστημα ο πρώτος από αυτούς ενεπλάκη σε εμφύλιο πόλεμο με τον Πομπήιο και αργότερα ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας. Το 44 π.Χ. δολοφονήθηκε από το θετό γιο του, τον Βρούτο. Ακολούθησαν 13 ταραχώδη έτη, που κατέληξαν το 31 π.Χ. στη ναυμαχία του Ακτίου, κοντά στην Πρέβεζα. Σε αυτή ο κληρονόμος του Καίσαρα, ο Οκταβιανός, πέτυχε ολοκληρωτική νίκη κατά του Μάρκου Αντώνιου και της συντρόφου του, βασίλισσας Κλεοπάτρας Ζ' της Αιγύπτου. Έτσι, ο Οκταβιανός έγινε αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Ρώμης. Προσάρτησε την Αίγυπτο και κυριάρχησε στο σύνολο της αυτοκρατορίας. Στην παρούσα συλλεκτική έκδοση με τη βοήθεια του εντυπωσιακού αρχείου του National Geographic αναδεικνύονται όλα εκείνα τα στοιχεία που καθόρισαν την άνοδο και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την οποία διαδέχτηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία που διήρκεσε μία χιλιετία.