Αναζητώντας μια θεωρία γαι το έθνος - Ζιάκας, Θεόδωρος Ι., 1945- (Εκάτη, 1988)
Η παρούσα μελέτη δεν ξεκινάει με αφετηρία μια ορισμένη "θεωρία" για το έθνος κι ούτε διαθέτει, πολύ περισσότερο, μια ολοκληρωμένη "κοινωνική οντολογία", ώστε να έχουμε την ευχέρεια σύνθετων διατυπώσεων και υψηλών αφαιρέσεων. Φυσικά η μελέτη μας εκφράζει, μεταξύ των άλλων, και την προσπάθεια να διαμορφωθεί μια θεωρία για το έθνος. Θεωρούμε, ωστόσο, τις διατυπώσεις μας προσωρινές και αποσπασματικές και τις καταθέτουμε σαν ερέθισμα για προβληματισμό. Θεωρούμε, επίσης, πως αφετηρία για κάθε τέτοια προσπάθεια είναι η παρουσίαση όλων των παλαιότερων προσπελάσεων του προβλήματος. Μόνον έτσι ο αναγνώστης δεν καλείται να αποδεχθεί ή να απορρίψει αξιωματικά τις όποιες δικές μας προϋποθέσεις. Μόνο έτσι, επίσης, μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να καταγραφεί οργανικά, και όχι νοησιαρχικά, και η προσωπική μας συμβολή στο όλο θέμα.