Όρος Άθω = Premeravanje Kopna i Mora svete gore Atonske i promene karata : γης και θαλάσσης περίμετρον χαρτών μεταμορφώσεις (Greki nacionalmi centar karata i kartografskog nasleda, 2002)
«Όρους Άθω γης και θαλάσσης περίμετρον» ή, με αλλά λόγια, χάρτες του όρους Άθω, και μάλιστα μεταμορφούμενοι. Είναι μια αφιερωματική έκδοση της «Εθνικής Χαρτοθήκης» με την οποία επιχειρείται , για πρώτη φορά, μια καθαρά χαρτογραφική προσέγγιση και περιήγηση του Άθω μέσα από τις απεικονίσεις του σε χάρτες. Μια διαχρονική δια των χαρτών αιώρηση στο Άγιον Όρος, μια περιπλάνηση στις γεωγραφικές απεικονίσεις ανά τους αιώνες και τους χάρτες στη σπουδαία αυτή νήσο όχι μόνο του «γεωγραφικού» αλλά και του «νοητού» και «ηθικού» μας. Είναι άλλωστε αυτό το Όρος μέλος ανατολικό του περίφημου τριδάκτυλου της Μακεδονίας. Το ψηλότερο βουνό στο κέντρο της, η κυρίαρχη αναφορά των ναυτικών στο βόρειο Αιγαίο, μαζί με τον Όλυμπο, όπως ακριβώς και αναφέρεται από πολλούς περιηγητές και γεωγράφους. Από εκεί πέρασε ο ασιάτης βασιλιάς για να κατέβει στο νότο της Ελλάδας, χωρίζοντας με διώρυγα τον Αθωνικό δάκτυλο και κάνοντάς τον πάλι «νησί» όπως πιστεύει ότι ήταν τέτοιο ο αναγεννησιακός νησολόγος, πριν από κάποιον μεγάλο αρχαίο σεισμό που τον ξαναένωσε με τη μακεδονική ξηρά. Εκεί εγκαταστάθηκαν σε μοναδική παγκόσμια πολιτεία οι μοναχοί, εκεί ταξίδεψαν και χαρτογράφησαν τα μεγάλα ονόματα των χαρτογράφων της παγκόσμιας γεωγραφίας των ηπείρων, των νήσων και των θαλασσών. Αυτή τη «νήσο», που όπως όλα τα νησιά προσεγγίζεται μόνον από τη θάλασσα, μεγέθυναν σε χάρτες οι χαρτογράφοι όλων των μεγάλων σχολών, όλων των εποχών από τότε που υπάρχει το Άγιο Όρος, αλλά και που άλλοι με τον τρόπο του αγνόησαν. Σε αυτή λοιπόν τη μοναδική και θαυμαστή «νήσο» αφιερώνεται ο τόμος αυτός, με τον οποίο η «Εθνική Χαρτοθήκη» γιορτάζει τα 5 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της.