Σεργιάνι στα μελενικιώτικα δημοτικά τραγούδια - Φουρτούνα-Καλαφατοπούλου, Ευδοκία ([χ.ό.], 2010)
Το βιβλίο προβάλει τα μελενικιώτικα δημοτικά τραγούδια – μια μαρτυρία για τον αγώνα των Μελενικιωτών να κρατήσουν τον πολιτισμό και την εθνική τους ταυτότητα, σε μια περιοχή που περικλείονταν από αλλοεθνείς. Τα δημοτικά τραγούδια ενός λαού αποτελούν το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού του. Μέσα από αυτά καθρεφτίζεται η καθημερινή ζωή, οι επαγγελματικές ασχολίες, η οικογενειακή ζωή, ο έρωτας και τα βάσανά του, η θρησκευτική ζωή, τα ήθη και έθιμά του, η αγάπη του για την πατρίδα και το μίσος του για τον κατακτητή. Τα τραγούδια αυτά δίνουν σημαντικά στοιχεία για τη γλώσσα καθώς καταδεικνύουν την καθομιλουμένη και όχι την επίσημη καθαρεύουσα, αρχαΐζουσα κ.λπ..