Η εγκυκλοπαίδεια των ζώων : 18 βιβλία εξερεύνησης και γνώσης για τη ζωή στον πλανήτη μας. - Betivienia, Flegra (Σκαϊ βιβλίο, 2008)
Η ιστορία των χελωνών είναι, μεταξύ άλλων, μια ιστορία για την εξελικτική στασιμότητα. Κάτι που, με απλά λόγια, σημαίνει μια ιστορία για όντα τα οποία έχουν πάψει να εξελίσσονται. Τα πρώτα ερπετά εμφανίστηκαν, πράγματι, λίγο αφότου αναπτύχθηκε η "εξελικτική καινοτομία" του κεράτινου κελύφους -εφεύρεση ηλικίας δύο εκατομμυρίων και πλέον ετών. Εγκλωβισμένες εκεί μέσα, οι χελώνες ουσιαστικά έπαψαν να εξελίσσονται. Αν και, όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, έχουν κάνει κάποια μικρά βήματα μπροστά... Ντανίλο Μαϊνάρντι Περιέχονται τα κεφάλαια: - Ερπετά 100 εκατομμυρίων χρόνων - Πλασμένες για να ζουν στη θάλασσα - Μια ιδιαίτερα δύσκολη παιδική ηλικία - Έτσι είναι ο ωκεανός - Τα γιγάντια καλαμάρια - Τα υδρόβια θηλαστικά - Ο άγριος θηρευτής - Λεξικό τη φύσης NΕ-OP