Όλα ή τίποτα - Καζόλης, Πάνος, 1948- (Κέδρος, 2003)
Γεννήθηκε δίπλα στο γιαλό. Μεγάλωνε παρακολουθώντας τους ταξιδευτές στη γραμμή του ορίζοντα και ονειρευόταν. Όταν η ζήλια άρχισε να του τρυπάει το στέρνο, γέμισε μια βαλιτσούλα και πήρε το πλοίο για την πρωτεύουσα. Έτσι, έκανε το πάθος του επάγγελμα και έγινε καπετάνιος. Στα λαθρεμπορικά, ή αλλιώς στα κοντραμπατζίδικα, πειρατικά, πατατάδικα, βρόμικα... και πάει λέγοντας. Τολμηρός, συχνά αδίστακτος και σκληρός, συνάμα δίκαιος και μεγαλόψυχος, ο καπετάν Άρης ξόδευε τη ζωή του στη χλιδάτη παρανομία και τα συναισθήματά του σε γυναίκες που νόμιζε πως αγαπούσε. Ώσπου βρέθηκε στο Λίβανο και γνώρισε τη Ναντίν, τη μοναχοκόρη του σεΐχη. Τότε όλα άρχισαν να αλλάζουν... Από το Λίβανο στην Αίγυπτο κι από κει στην Καραϊβική, μετά στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, ο καπετάν Άρης έζησε τη ζωή του - πολλές φορές στην απόλυτη εκδοχή της - ισορροπώντας επικίνδυνα σε τεντωμένα σχοινιά. Δοκιμάστηκε, αυτός και τα όριά του, όταν ήρθε αντιμέτωπος με δολοπλοκίες, όταν ένιωσε στο πετσί του την προδοσία και την εκδίκηση. Άριστος γνώστης των κανόνων του κοντραμπάντo, πρίγκιπας και στις ήττες και στις νίκες, αυθεντικός, ο καπετάν Άρης χλεύασε το θάνατο και λάτρεψε τη ζωή και τον έρωτα, ταξιδεύοντας πάντα σε ανοιχτές θάλασσες.