Η καλή κοινωνία - Galbraith, John Kenneth, 1908-2006 (Βιβλιοθήκη των ιδεών, 1997)
Κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει το παιχνίδι μεταξύ των οικονομικών και των κοινωνικών δυνάμεων με τόση σαφήνεια όση ο Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ και κανένας δεν μπορεί να εφοδιάσεικαλύτερα τους σύγχρονους ανθρώπους με τις πληροφορίες που χρειάζονται για να πάρουν υπεύθυνες αποφάσεις για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Σ αυτό το μεστό επιχειρημάτων και εύγλωττο βιβλίο, ο εξέχων οικονομολόγοςΤζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ παρουσιάζει το προσχέδιο για μια κοινωνία που είναι πιο συμπονετική για τουςλιγότερο ευνοημένους και οικονομικά βιώσιμη για όλους. Δείχνει το δρόμο προς τους εφικτούς στόχους για μια «καλή κοινωνία»: προσωπική ελευθερία, βασική ευημερία, φυλετική και εθνική ισότητα, ευκαιρίεςγια μια ζωή που αξίζει. Πάντως αυτό δεν είναι μια ουτοπική ανταπόκριση στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. Ο Γκαλμπρέιθ αναγνωρίζει τις αδυναμίες του ανθρώπου, τις διαφορές στην αντίληψη και τα κίνητρα και τα τρομακτικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν αυτοί που προκαλούν το status quo. Ακόμη, η αισιοδοξία του Γκαλμπρέιθ λάμπει καθώς εξηγεί πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν ανθρώπινο κόσμο αποβάλλοντας αφενός τη σημερινή συμβατική αντίληψη για τονπληθωρισμό, το έλλειμμα, τους φόρους και τη μετανάστευση και αφετέρου αναγνωρίζοντας την τεράστια αξία της παιδείας, της ευθύνης για το περιβάλλον και της πολιτικής δράσης που η καλή κοινωνία απαιτεί.