Η εγκυκλοπαίδεια των ζώων : 18 βιβλία εξερεύνησης και γνώσης για τη ζωή στον πλανήτη μας. - Mojetta, Angelo (Σκάι βιβλίο, 2008)
Το ότι ένα ζώο τόσο απομακρυσμένο από τα πάντα είναι τόσο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο ίσως να φαίνεται ανεξήγητο, όμως δεν είναι. Το σίγουρο είναι ότι οι πιγκουΐνοι είναι καταπληκτικά πλάσματα, πουλιά αλλά και λίγο ψάρια, και η εξήγηση του μυστηριώδους τρόπου ζωής τους βρίσκεται στην εξέλιξή τους. Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την εξέλιξή τους, αρκεί να τους συγκρίνουμε με ένα κοινό πουλί. Αυτό μπορεί να είναι μια χρήσιμη άσκηση για να καταλάβουμε τι σημαίνει προσαρμογή· τι καταφέρνει να κάνει η ζωή με το πέρασμα του χρόνου. Ντανίλο Μαϊνάρντι Περιέχονται τα κεφάλαια: - Οι πιγκουΐνοι - Όλοι οι πιγκουΐνοι του κόσμου - Ανταρκτική: στα όρια του κόσμου - Θαλάσσια θηλαστικά - Φτερωτοί επισκέπτες - Οι έρευνες στην Ανταρκτική - Λεξικό τη φύσης ΚΥ-ΜΕ