Διάσημες υποθέσεις του δικαστή Τι : μια αυθεντική κινέζικη αστυνομική ιστορία του 18ου αιώνα μεταφρασμένη από τα κινέζικα στα αγγλικά, με πρόλογο, με υστερόγραφο και σημειώσεις, από τον Robert van Gulik - Van Gulik, Robert, 1910-1967; Χαλαζωνίτης, Δημήτριος Ι. (Θεμέλιο, 2003)
Τσανγκ-πινγκ, 677 μ.Χ. Ο Δικαστής Τι, ο διάσημος Σέρλοκ Χολμς της αρχαίας Κίνας, καλείται να εξιχνιάσει μια σειρά πολύπλοκων εγκλημάτων. 'Ένας διπλός φόνος που διαπράχθηκε στον δρόμο από κάποιον βίαιο κακοποιό με σκοπό το κέρδος οδηγεί τον Δικαστή Τι και τους τέσσερις πιστούς υπαστυνόμους του στους φημισμένους δρόμους του μεταξιού στην επαρχία Σαντούνγκ, όπου έρχονται σε επαφή με πανούργους εμπόρους μεταξιού, με πανδοχείς, με συμμορίες και με όλους εκείνους τους τύπους που κερδίζουν τη ζωή τους από τον δρόμο. Πριν προλάβει να επιλύσει αυτή τη υπόθεση, μια τυχαία παρατήρηση κάποιου βάζει σε υποψίες τον Δικαστή Τι. Μια μοιχός γυναίκα δολοφόνησε τον άνδρα της, ένα χρόνο περίπου πριν, για να μπορέσει να παντρευτεί τον εραστή της Ο Δικαστής Τι ξεκινά, με εκπληκτικό ζήλο, να εντοπίσει αυτό το έγκλημα, ρισκάροντας να χάσει τον βαθμό και τη θέση του, αποξενωμένος από τις συμπάθειες των ανθρώπων της περιφέρειάς του. Το μόνο του κίνητρο είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να εκδικηθεί τον θάνατο ενός κακόμοιρου, μικρού εμποράκου. Μήπως όμως έχει κάνει άσχημη γκάφα βασανίζοντας και κατηγορώντας μια γυναίκα [...]