Το στοιχειωμένο μοναστήρι : μια κινέζικη αστυνομική ιστορία βασισμένη σε αυθεντικές υποθέσεις της αρχαίας Κίνας - Van Gulik, Robert, 1910-1967 (Θεμέλιο, 2000)
Μια κινέζικη αστυνομική ιστορία βασισμένη σε αυθεντικές υποθέσεις της αρχαίας Κίνας: Με δέκα εικόνες σχεδιασμένες από τον συγγραφέα με κινέζικη τεχνοτροπία Η σύντομη λάμψη μιας αστραπής αποκαλύπτει τον επιβλητικό κόκκινο όγκο του παλαιού κτιρίου που ήταν χτισμένο ψηλά, στην άγρια ορεινή περιοχή του Χάν-γιουάν. Στο ταοϊστικό Μοναστήρι των Πρωινών Σύννεφων θα καταφύγουν ο Δικαστής Τι και η συνοδεία του, βρίσκοντας εκεί καλόδεχτη προστασία από τη θύελλα που μαίνεται γύρω τους. Το μοναστήρι όμως δεν είναι το ήρεμο ησυχαστήριο που δείχνει... περικλείει σκοτεινά στοιχεία, φευγαλέες ματιές σε στιγμές και αδικήματα του μακρινού παρελθόντος και μια υποψία ότι στα αδικήματα του παρόντος περιλαμβάνονται η φαυλότητα, η συνωμοσία και ο φόνος. Καθώς ένα λεπτό πέπλο μοναστικής συνενοχής τον αναστατώνει και ραδιουργεί εναντίον του, ο Δικαστής Τι περνά μια πυρετώδη νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας προβαίνει σε μια ακόμα σκληρή έρευνα... Σ' αυτό το ανατολικό "Όνομα του Ρόδου", ο Robert van Gulik παρουσιάζει μια μυστηριώδη ιστορία με τον Δικαστή Τι, ακολουθώντας τη μεγάλη παράδοση της κλασικής κινέζικης αστυνομικής λογοτεχνίας.