Αρχαία ελληνική τεχνολογία : 1ο Διεθνές Συνέδριο : πρακτικά (Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας : Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης : Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, 1997)
Το Σεπτέμβριο του 1997 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1o Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, "Θεσσαλονίκη 1997". Στο συνέδριο έλαβαν μέρος 239 επιστήμονες και παρουσιάσθηκαν 79 επιστημονικές ανακοινώσεις. Τα Πρακτικά του Συνεδρίου περιλαμβάνουν τις εργασίες που παρουσιάσθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και αναφέρονται στις ενότητες : Μεταλλευτική και Μεταλλουργία, Εργαλεία, Εργαστήρια, Μετρητικές μέθοδοι και Όργανα, Αγροτική τεχνολογία, Χημική τεχνολογία, Οικοδομική, Μηχανολογία, Ναυπηγική, Μουσικά Όργανα, Οπλικά συστήματα, Τεχνικά έργα και στο Ιστορικό και Κοινωνικό πλαίσιο της ανάπτυξης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Το συνέδριο οργανώθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.