Κρήτης νήσου θέσις = De situ insulae Cretae : τέσσερις αιώνες έντυπης χαρτογραφίας της Κρήτης = four centuries of printed cartography of Crete, 1477-1800 - Ζαχαράκις, Χρήστος Γ., 1939- (Μικρός Ναυτίλος, 2004)
Η έκδοση αυτή παρουσιάζει την έντυπη χαρτογράφηση της Κρήτης μέσα σε ένα σαφώς καθορισμένο χωροχρονικό πλαίσιο, το οποίο αντικατοπτρίζεται στους 150 και πλέον χάρτες και τις 30 περίπου κυριότερες παραλλαγές τους, που περιγράφονται στο τέταρτο μέρος του τόμου. Οι χάρτες αυτοί αφ' ενός καλύπτουν μια περίοδο τρεισήμισι περίπου αιώνων - από την αρχέτυπη έκδοση της "Κοσμογραφίας" του Κλαύδιου Πτολεμαίου στη Βολωνία το 1477 μέχρι την απεικόνιση της Κρήτης στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή το 1797 - και αφ' ετέρου έχουν ως αποκλειστικό ή τουλάχιστον ως κυρίως προβαλλόμενο θέμα τους, τη μεγαλόνησο.