Κρήτη = Crete : αιώνες χαραγμένοι στην πέτρα = Centuries carved in stone - Σκουλάς, Γιάννης, 1957- (Μικρός Ναυτίλος : Καστάλια, 2008)
Εβδομήντα περίπου εκατομμύρια χρόνια πριν, στο μέσον της ανατολικής Μεσογείου σχηματιζόταν ένα νησί που, μόλις τον περασμένο αιώνα, ο Καζαντζάκης θ' αποκαλούσε "θεριό που κείτουνταν στη θάλασσα". Ένα νησί με τα χαρακτηριστικά ηπείρου - η Κρήτη. Οι βαθιές ρίζες των ανθρώπων πάνω της χάνονται στις χιλιετίες και ο μίτος της γνώσης μας έχει ελάχιστα αρχίσει να ξετυλίγεται από τη νεολιθική περίοδο, από την 7η χιλιετία π.Χ. Προσώρας η πιο λαμπρή της περίοδος χάνεται στην αχλύ του μύθου. Εδώ γεννήθηκε ο ύψιστος της ελληνικής μυθολογίας θεός, ο Δίας, πατέρας θεών και ανθρώπων, αφού η φιλόξενη μήτρα της γης, η σπηλιάρα της Ίδης, τον υποδέχτηκε κι η Κρήτη τον προστάτεψε με τα τέκνα της, τους χαλκάσπιδες Κουρήτες, από την αδηφάγο μανία του πατέρα του Κρόνου - του Χρόνου, που καταβροχθίζει τα παιδιά του...