Έρως : από τη Θεογονία του Ησιόδου στην υστέρη αρχαιότητα - Σταμπολίδης, Νικόλαος Χρ.; Τασούλας, Γιώργος (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2009)
Μια έκθεση για τον Έρωτα, ό,τι και αν στάθηκε αφορμή για την πραγματοποίησή της, πέρα από την καλλιτεχνική της αξία, αποτελεί πρόκληση και στοίχημα. Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο ότι κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το ότι ενδιαφέρεται και συχνά μάλιστα έλκεται από τις εκδοχές των άλλων, ερμηνεύει τον Έρωτα προσωπικά και περιμένει να δει τη δική του εκδοχή για να τον αναγνωρίσει. Ο έρωτας, όμως, κάτω από οιανδήποτε από τις πολλές μορφές του, αφού έχει το προνόμιο να μεταμορφώνεται, και υπό το πρίσμα οιασδήποτε έκφρασης, αφού έχει και τη δυνατότητα να στρέφει τα βέλη του σε διαφορετικούς στόχους, είναι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα βασικό συστατικό όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και της εικονογραφίας του πολιτισμού της. Είναι ιδιαίτερα, λοιπόν, σημαντική η πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης να οργανώσει την έκθεση «Έρως. Από τη θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη αρχαιότητα». Μιαν έκθεση, που, μέσα από εννέα ενότητες και πάνω από 270 εκθέματα, αρκετά εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά, επιχειρεί να αναδείξει ιστορικά και επιστημονικά τον ρόλο του έρωτα στην καθημερινότητα, την κοινωνία και την καλλιτεχνική έκφραση μιας μακράς περιόδου.[...]