Σάσεναχ η ξένη - Gabaldon, Diana, 1952- (Anubis, 2005)
Η Κλαιρ Ράνταλ ζει διπλή ζωή. Με σύζυγο στον έναν αιώνα... και εραστή στον άλλο. Το 1946, η Κλαιρ Ράνταλ, μια στρατιωτική νοσοκόμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ξαναβρίσκεται με το σύζυγό της για ένα δεύτερο μήνα του μέλιτος στη Σκοτία. Η μοίρα όμως τους χωρίζει ξανά, όταν η ηρωίδα περνά μέσα από έναν κύκλο μονόλιθων στα Χάιλαντς και μεταφέρεται ως δια μαγείας στη Σκοτία του 1743. Εκεί, γίνεται ξαφνικά μια Σάσεναχ, μια ξένη σ' έναν τόπο που μαστίζεται από τον πόλεμο και τις διαμάχες των φατριών. Διχασμένη ανάμεσα στο πάθος και το καθήκον, τη βία και την προκατάληψη, η Κλαιρ θα ζήσει ένα συγκλονιστικό έρωτα με τον νεαρό Τζέιμι Φρέιζερ, ένα θαρραλέο Σκοτσέζο πολεμιστή. Το πάθος του Τζέιμι για τη μοιραία γυναίκα είναι τόσο παράφορο, που σύντομα η Κλαιρ θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην πίστη και τον έρωτα, παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο ζωές εντελώς ασυμβίβαστες... Η ιστορία συνεχίζεται στο επόμενο βιβλίο με τίτλο «Σε ξένο χρόνο». Ένα μαγευτικό ιστορικό μυθιστόρημα, με ηρωίδα μια γυναίκα που από ένα παιχνίδι της μοίρας βρίσκεται να ζει έναν παθιασμένο έρωτα δύο αιώνες πριν από την εποχή της. Το εκδοτικό φαινόμενο που ενέπνευσε την τηλεοπτική υπερπαραγωγή Outlander, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 10 γλώσσες και κατέκτησε τις σημαντικότερες λίστες best-sellers παγκοσμίως. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)