Τα αγγεία της καρδιάς - Groult, Benoite, 1920-2016 (Νέα Σύνορα, 1993)
Ποιος θα μπορούσε αν επινοήσει ένα άφθαρτο πάθος μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας; Ποιος θα μπορούσε να προφυλάξει τον έρωτα από τις αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητας, παρά μόνο το πάθος; Αυτός είναι ένας ψαράς από τη Βρετάνη, αυτή μια διανοούμενη Παριζιάνα. Η μοίρα θα τους προσφέρει μια σχέση απίθανη και έντονη. Μια σχέση που ξεκινά από τη αίσθηση της σάρκας και φτάνει στα αγγεία της καρδιάς. Τα αγγεία που μοιάζουν με καράβια που αρμενίζουν, όπως κι αυτός ο έρωτας, σταθμοί του οποίου θα είναι μόνο κάποιες ημέρες ή κάποιες εβδομάδες διασκορπισμένες μέσα στη ζωή τους. Μέσα από το πάθος, την ένταση, την τρυφερότητα και τον αισθησιασμό, η Μπενουάτ Γκρου θέλησε να «ζωγραφίσει» το πορτρέτο ενός έρωτα συνταρακτικού και συνάμα τη μορφή μιας ελεύθερης γυναίκας.