Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας, η δυσφορία μέσα στον πολιτισμό ; Το μέλλον μιας αυταπάτης - Freud, Sigmund, 1856-1939 (Άνθρωπος και κόσμος, 2005)
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τις δύο περίφημες μελέτες του Φρόυντ, «Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας» και «Το μέλλον μιας αυταπάτης», δύο μελέτες όπου ο Φρόυντ, χωρίς να εγκαταλείπει το πεδίο της ψυχανάλυσης, περνάει στον χώρο της ανθρωπολογίας και της κοινωνιολογίας, για να καταπιαστεί με δύο κεφαλαιώδη προβλήματα: την πρόοδο του πολιτισμού εις βάρος της ευτυχίας του ανθρώπου και την εξαγορά μιας απατηλής ευτυχίας μέσω της θρησκείας.