Η πέτρα του φωτός : Νεφέρ ο σιωπηλός. - Jacq, Christian (Ιστορικό μυθιστόρημα, 2000)
Σε ένα χωριό της 'Ανω Αιγύπτου, όπου απαγορεύεται η είσοδος στους μη ιερωμένους, ζει μια αδελφότητα τεχνιτών και καλλιτεχνών που είναι επιφορτισμένοι με την κατασκευή και διακόσμηση των τάφων της Κοιλάδας των Βασιλέων προκειμένου να διαιωνίζεται η αιώνια ζωή τους. Τούτο το μυστηριώδες χωριό, που προστατεύεται από φοβερούς φρουρούς, φέρει ένα όνομα με σημασία: Ο Τόπος της Αλήθειας. Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει εκεί και κανείς δεν έχει δικαίωμα να διαβεί τις πύλες του... Οι κάτοικοί του έχουν τους δικούς τους νόμους και εξαρτώνται μονάχα από έναν κύριο, το Φαραώ της Αιγύπτου τον Ραμσή.