Από τον ύστερο Μεσαίωνα ως τον 18ο αιώνα : εισαγωγή στα παλιότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας - Κεχαγιόγλου, Γιώργος, 1947- (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 2009)
Μια εξιστόρηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας από τις αρχές της ως την αισθητή εμφάνιση του νεοελληνικού Διαφωτισμού, μέσω μιας σύντομης παρουσίασης ζητημάτων που αφορούν τον χώρο, τον χρόνο, τη γλώσσα και το ύφος της λογοτεχνίας αυτής, τα γραμματειακά είδη της και τον πολιτισμικό διάλογο που εκφράζουν ή προϋποθέτουν, τον πομπό ενός έργου, τους δέκτες του και το μέσο εμφάνισης του "μηνύματος" (προφορικό, χειρόγραφο ή έντυπο). Ο συγγραφέας, πανεπιστημιακός καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας, σχεδίασε το τομίδιο αυτό όχι μόνο για τους σπουδαστές, τους εκπαιδευτικούς και το μορφωμένο ή ειδικό κοινό, αλλά και για κάθε αναγνώστη που θέλει να έχει μια σφαιρική εικόνα των εξελίξεων στη νεοελληνική λογοτεχνία από τον 12ο αιώνα ως το 1774.