Μολ Φλάντερς - Defoe, Daniel, 1661-1731 (Κλασική βιβλιοθήκη / Καστανιώτης, 1996)
Στο πρόσωπο της Μολ Φλάντερς συναντάμε μία από τις πιο ζωντανές, πειστικές και απολαυστικές απατεώνισσες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Από τη γέννησή της στην περίφημη φυλακή του Νιούγκεϊτ μέχρι το αίσιο τέλος της ιστορίας της, η Μολ Φλάντερς επιδεικνύει ένα πολυμήχανο πνεύμα και μια αδάμαστη θέληση. Η Μολ κρίνει την κλοπή, την πορνεία και τη διγαμία μόνο σε σχέση με τα πιθανά οφέλη πο μπορούν να της αποφέρουν, γιατί είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τη φτώχεια. Ο Ντιφόε, συγγραφέας του Ροβινσώνα Κρούσου, δεν πλάθει εδώ μια κλασική ηρωίδα αλλά μια θαρραλέα γυναίκα με σάρκα και οστά, αποφασισμένη να επιβιώσει με κάθε μέσον στο εχθρικό, σκοτεινό περιβάλλον του Λονδίνου του 17ου αιώνα, προσπερνώντας με επιδεξιότητα τα ηθικά διλήμματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη. Έργο μεγάλο ειρωνεία, γραμμένο σε απλό, λιτό και ευκολοδιάβαστο λόγο, η Μολ Φλάντερς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα, το οποίο πολλοί μεγάλοι συγγραφείς, ανάμεσά τους και η Βιρτζίνια Γουλφ, παραδέχονται ως ακρογωνιαίο λίθο στην εν γένει εξέλιξη του μυθιστορήματος.