Εκλογαί αποφθέγματα υποθήκαι - Στοβαίος, Ιωάννης, 5ος αι. μ.Χ. (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες, 1995)
Το έργο του σπουδαίου ερανιστή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Ενδεικτικά θέματα του τόμου: Περί αριθμητικής, ο θεός δημιούργησε και διευθύνει το σύμπαν, σχετικά με τη μοίρα και την τύχη, η ύλη, οι ιδέες, τα σχήματα και τα χρώματα. Ο Ιωάννης Στοβαίος έζησε τον 5ο αι. μ.Χ. Καταγόταν από τους Στόβους της Μακεδονίας και πρέπει να ήταν μελετητής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, να είχε στη διάθεσή του περίπου πεντακόσια έργα της γραμματείας αυτής και να συνδύαζε την επιλεκτική ικανότητα με τη δυνατότητα μεθοδικής σύνθεσης. Η αξία του "Ανθολογίου" του Στοβαίου είναι μεγάλη για τη μεθοδικότητα της σύνθεσης, για τη συμπύκνωση του στοχασμού τόσων αιώνων, αλλά και για το γεγονός ότι σ' αυτό περισώθηκαν αποσπάσματα από έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων που δεν είχαν σωθεί ακέραια. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)