Άπαντα : περί ζώων ιδιότητος α, β, γ, δ. - Αιλιανός Κλαύδιος, π.170-π.240 (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες ;, 1996)
Ο Αιλιανός, ο επιλεγόμενος σοφιστής, γεννήθηκε στην Πραίνεστο το 170 μ.Χ. και έζησε στη Ρώμη, όπου πέθανε περί το 235 μ.Χ. Λατίνος ο ίδιος, έτρεφε μεγάλο θαυμασμό στα ελληνικά γράμματα και, έχοντας δάσκαλο τον σοφιστή και περιηγητή Παυσανία από την Καισάρεια, κατάφερε ν' αποκτήσει τόσο άρτια γνώση της ελληνικής γλώσσας που τον αποκάλεσαν "μελίγλωσσο" και "μελίφθογγο". Συγγράμματα που του αποδίδονται είναι τα "Περί ζώων ιδιότητος", "Ποικίλη ιστορία", "Περί προνοίας", "Περί θείων εναργειών", "Κατηγορία Γύνιδος" και "Αγροικικαί επιστολαί". Απ' αυτά σώζονται μόνο οι επιστολές και τα δύο πρώτα, στα οποία πραγματεύεται ιδιαίτερα και θαυμαστά χαρακτηριστικά ζώων, ήθη και έθιμα λαών, από την Ινδία μέχρι τη Βρετανία και από τη Ρωσία μέχρι την Αιθιοπία, καθώς και ηθοπλαστικά παραδείγματα από την ιστορία και από την εποχή του. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)