Μεγάλες προσδοκίες - Dickens, Charles, 1812-1870 (Κλασική βιβλιοθήκη / Καστανιώτης, 1997)
Οι Μεγάλες προσδοκίες είναι οι μεγάλες ψευδαισθήσεις. Ο Ντίκενς υποχρεώνει τον ήρωά του, μέσα από τη σκληρή εμπειρία, να δει καθαρά τον εαυτό του και τη ζωή του, να απαλλαγεί απ' τις ονειροπολήσεις του. Το χρήμα που θα μεταμορφώσει σε νεαρό ευπατρίδη, αποξενώνουν από το λαό και τον κόσμο της δουλειάς, τον μικρό παραγιό προέρχεται από κάποιον κατάδικο. Ανάμεσα στα υπόγεια της κοινωνίας και στην επιχρυσωμένη της επιφάνεια, η επικοινωνία μοιάζει άμεση κι είναι σαν να μας αποκαλύπτονται τα σκοτεινά βάθη του κοινωνικού ασυνείδητου.