Υπόγειος κόσμος - De Lillo, Don (Ξένη λογοτεχνία / Εστία, 2000)
Ο «Υπόγειος κόσμος» (1988) θεωρήθηκε ομόφωνα από την κριτική ως το σπουδαιότερο μέχρι τώρα έργο του. Όλα τα μοτίβα των προηγούμενων μυθιστορημάτων του (η τεχνολογία, η μαζική κουλτούρα και η απεγνωσμένη αναζήτηση νοήματος στον ορίζοντα της πυρηνικής απειλής) συναιρούνται και κορυφώνονται στον «Υπόγειο κόσμο», ώστε να συγκροτήσουν ένα αληθινό έπος, το έπος της αμερικανικής ιστορίας του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Η δράση ξεκινάει στην Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 1951 με έναν περίφημο αγώνα μπέιζμπολ, ο οποίος συμπίπτει με την πρώτη πυρηνική δοκιμή στη Σοβιετική Ένωση. Όσο προχωράει η αφήγηση, στην οποία πραγματικά πρόσωπα, όπως ο Φράνκ Σινάτρα και ο Έντγκαρ Χούβερ, αναμειγνύονται αριστοτεχνικά με τους μυθιστορηματκούς ήρωες, τόσο ο αναγνώστης οδηγείται στον υπόγειο κόσμο της Νέας Υόρκης και της αμερικανικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που φαίνεται καθαρότερα στο φως όχι αυτών που δημιουργεί και παράγει αλλά αυτών που απορρίπτει και αποβάλλει.