Τα ώριμα χρόνια - Cronin, Archibald Joseph, 1896-1981 (Γαλάζια βιβλιοθήκη ;, 1994)
Ο γνωστός μας από "Τα άγουρα χρόνια" Ρόμπερτ Σάννον διανύει εδώ την πιο κρίσιμη και βασανιστική φάση της επιστημονικής του σταδιοδρομίας. Η εργαστηριακή του έρευνα να ανακαλύψει το βάκιλο στον οποίο οφείλεται μια νέα μολυσματική νόσος του ανθρώπου, αποδεικνύεται μια εξαντλητική προσπάθεια ενός ανεξάρτητου ατομικού αγώνα, που καταρρέει ξαφνικά πάνω στη δικαίωση της, από μια τραγική συγκυρία. Ο Κρόνιν αναδεικνύεται στα "Ώριμα χρόνια" ο συγγραφέας μιας συγκλονιστικής αφήγησης, όπου μέσα από τις ανταγωνιστικές ανθρώπινες σχέσεις θεοποιείται ο ατομικισμός μέχρι την κατάρρευση του, για να προβάλει και να κυριαρχήσει η αγάπη ως η μόνη ανθρώπινη αξία που οδηγεί στο φως.