Οι πρόσφυγες στη Μακεδονία : από την τραγωδία, στην εποποϊα - Κολιόπουλος, Ιωάννης Σ., 1942-; Μιχαηλίδης, Ιάκωβος Δ. (Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών : Μίλητος, 2009)
Η οικονομική αρωγή σε εκδοτικές προσπάθειες, όπως η ανά χείρας έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, πηγάζει από την αίσθηση του χρέους απέναντι στην αλησμόνητη Μικρασία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της. Είναι ταυτόχρονα και ένα ευλαβικό μνημόσυνο στις ψυχές των προγόνων μου που έφτασαν πριν από οχτώ δεκαετίες σε τούτη την ιερή μακεδονική γη, προερχόμενοι από την ευλογημένη γη της Ιωνίας. Μαζί τους εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες μετέφεραν στη νέα πατρίδα τον ενθουσιασμό και το μεράκι τους, τους καημούς και τα όνειρά τους. Εργάσθηκαν σκληρά και μόχθησαν από κοινού με τους άλλους Έλληνες. Έτσι, σύντομα πέτυχαν το θαύμα της αναδημιουργίας και της προόδου. Η στάση τους μας ενθαρρύνει και μας καθοδηγεί, το παράδειγμά τους μας συγκινεί και μας εμπνέει.