Άπαντα - Διόδωρος ο Σικελιώτης, 90-20 π.Χ. (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες, 1997)
Ο Διόδωρος (90-30 π.Χ. περίπου) γεννήθηκε στην πόλη Αγύριον της Σικελίας. Οι λίγες πληροφορίες που διαθέτουμε για τη ζωή του προέρχονται από αναφορές του ιδίου. Κατά τη μακροχρόνια περιήγησή του στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αίγυπτο συγκέντρωσε, μέσα από τη μελέτη σε βιβλιοθήκες και αρχεία, μεγάλο μέρος του υλικού της ιστορικής συγγραφής του. Το έργο του, η "Βιβλιοθήκη Ιστορική" (σαράντα βιβλία, πολλά των οποίων σώζονται αποσπασματικά) είναι παγκόσμια ιστορία από τα αρχαιότατα μυθικά χρόνια μέχρι τον Γαλατικό πόλεμο του Καίσαρα (59 π.Χ.). Το σύγγραμμα καταγράφει γεγονότα και πράξεις, αναφερόμενο επίσης σε γεωγραφικές και εθνογραφικές σχέσεις, σε ήθη και πολιτισμούς λαών. Πέραν της άλλης σπουδαιότητάς του, έχει την πρόσθετη αξία ότι αναπληρώνει την απώλεια πολλών έργων της αρχαιότητας, τα οποία μόνο μέσω του Διόδωρου μπορέσαμε να γνωρίσουμε. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)