Οι βάρβαροι : Κέλτες, Γαλάτες, Σάξονες, Τεύτονες, Δάκοι, Γότθοι, Βάνδαλοι, Ούνοι, Πέρσες, Πάρθοι - Jones, Terry, 1942-2020 (Ψυχογιός, 2008)
Όλοι γνωρίζουμε ότι στους Ρωμαίους οφείλουμε τα οδικά δίκτυα, το σύγχρονο ημερολόγιο και την πολιτισμένη κοινωνία, σωστά; Και ότι αυτοί έπρεπε, μοιραία, να έρθουν αντιμέτωποι με τις ορδές των βαρβάρων που απειλούσαν συνεχώς την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της αυτοκρατορίας τους. Όμως, όλα αυτά είναι αλήθεια; Ο Terry Jones μαζί με τον Alan Ereira ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση της ρωμαϊκής Ιστορίας. Αποκαλύπτει ότι όσοι αποκαλούνταν από τους Ρωμαίους βάρβαροι και απολίτιστοι ήταν στην πραγματικότητα οργανωμένες ομάδες ευφυών ανθρώπων, που δεν είχαν καμία πρόθεση να ανατρέψουν την κυριαρχία της Ρώμης. Η πρωτότυπη και συναρπαστική αυτή μελέτη ρίχνει φως στα εντυπωσιακά πολιτιστικά και τεχνολογικά επιτεύγματα των λεγόμενων βαρβάρων. Πραγματοποιώντας μιαν αναδρομή εφτακοσίων χρόνων στο παρελθόν και σε τρεις ηπείρους, οι Jones και Ereira επιχειρούν με πάθος, εξυπνάδα και επιχειρήματα να αλλάξουν την οπτική μας για την κληρονομιά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου.