π. Σεραφείμ Ρόουζ : η ζωή και τα έργα του. - Δαμασκηνός, Ιερομόναχος (Μυριόβιβλος, 2006)
Η ελληνική μετάφραση και έκδοση της ζωής του πατρός Σεραφείμ Ρόουζ, αποτελεί ένα σημαντικό και πολυαναμενόμενο γεγονός στη ζωή της Εκκλησίας στην Ελλάδα και ένα λόγο για μεγάλη χαρά. Όταν οι εκδότες μου ζήτησαν να γράψω ένα εισαγωγικό σχόλιο γι' αυτό το βιβλίο, πραγματικά ευφράνθηκα ως Ορθόδοξος Αμερικανός που μεγάλωσε κοντά στο μοναστήρι του π. Σεραφείμ. Αγαλλίασα κυρίως γιατί αυτή η βιογραφία αποτελούσε για μένα, όπως και για πολλούς άλλους, εφαλτήριο αλλαγής της ζωής μου. Το εξέλαβα ως μία ευκαιρία εορτασμού, διάδοσης της μνήμης και της μαρτυρίας του πατρός Σεραφείμ. Πέραν αυτού όμως, είναι και μία ευκαιρία να τονιστεί αυτό που ο π. Σεραφείμ έχει να προσφέρει στην Ορθόδοξη Ελλάδα. Πράγματι η ζωή του είναι μία ιστορία που έχει πολλά να πει στους σύγχρονους Έλληνες. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος, αν και μεγάλωσε σε μια τυπική οικογένεια Αμερικανών προτεσταντών στη Βόρεια Καλιφόρνια κατά τη δεκαετία του '50, αγνοώντας εντελώς την Ορθόδοξη Εκκλησία - κατάφερε να σπάσει τα δεσμά της εποχής και του τόπου του, να εισχωρήσει στην καρδιά της Ορθοδοξίας και να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους δασκάλους της. Η μετάνοια, ο ασκητικός αγώνας, ο πόνος της καρδιάς και η διάκριση -τέσσερις από τις βασικές χριστιανικές αρετές οι οποίες λείπουν στην εποχή μας- είναι επίσης από τις πιο αξιοσημείωτες αρετές τις οποίες ο Θεός επιδαψίλευσε στο δίκαιο αγωνιστή ιερομόναχο Σεραφείμ Ρόουζ....