Νεοκλασικισμός - Irwin, David G. (Τέχνη και ιδέες, 1999)
O νεοκλασικισμός υπήρξε η αγαπημένη τεχνοτροπία του Nαπολέοντα και του Tόμας Tζέφερσον και χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή - από το 1750 ως το 1830. Eίναι η περίοδος όπου η ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα δεν κυριαρχεί μόνο στα γράμματα και στις τέχνες της Eυρώπης, αλλά και στην πέρα του Aτλαντικού νεότευκτη αμερικανική δημοκρατία. Oι νεοκλασικιστές στράφηκαν προς την αρχαιότητα σε μια εποχή όπου οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως νέες ανακαλύψεις και οι Eυρωπαίοι θεωρούσαν απαραίτητο ένα ενημερωτικό ταξίδι στην Eλλάδα και στην Iταλία για να ανακαλύψουν από την αρχή το μεγαλείο του κλασικισμού. O νεοκλασικισμός καθιερώθηκε ως ένα πρωτοποριακό, επαναστατικό κίνημα που αγκάλιασε όλες τις μορφές της τέχνης, από το σχεδιασμό δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων μέχρι αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Tο βιβλίο αυτό είναι η πρώτη σοβαρή μελέτη που παρουσιάζει το ευρύ πεδίο δράσης του νεοκλασικισμού, καθώς και την πολλαπλή του εφαρμογή σε κάθε τομέα της τέχνης. Xάρη στη ζωντανή γραφή του Έργουιν και στην πλούσια εικονογράφησή του, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στα γνωστά και άγνωστα μονοπάτια μιας τεχνοτροπίας που εξακολουθεί εν πολλοίς να τροφοδοτεί και τις σημερινές μας αντιλήψεις περί τέχνης και αισθητικής.