Οι έφηβοι και το Internet : ασφαλής και δημιουργική χρήση - Κατερέλος, Ιωάννης Δ. (Παρεμβάσεις, 2009)
Η χρήση του Internet αποτελεί πρόκληση στη σύγχρονη εποχή, καθώς θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία με διευρυμένη ανεκτικότητα και δυνατότητα ιδεολογικής τοποθέτησης, αναπόσπαστο κομμάτι του «παγκόσμιου» πολίτη με απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Οι νέοι άνθρωποι, και ειδικότερα οι ανήλικοι, αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικιακή ζώνη, όπου αναζητείται μια ισορροπία ανάμεσα στη δημιουργική αλλά και ταυτόχρονα ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) διεξήγαγε δέσμη ερευνών κατά το (σχολικό) έτος 2006-2007 σε πανελλαδική κλίμακα, με κύριους ερευνητικούς άξονες τη δημιουργική και ασφαλή χρήση του Internet από εφήβους. Η προσπάθεια αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πρώτη καταγραφή του κοινωνικού αυτού φαινομένου όσον αφορά τις γνώμες, τις στάσεις και τις συνήθειες των μαθητών/μαθητριών των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας μας, ενώ καταγράφηκαν οι απόψεις 12 φορέων και υπηρεσιών της χώρας που έχουν άμεση σχέση με το πώς οι νέοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.