Το βασίλειό μου για ένα βιβλίο - Bennett, Alan, 1934- (Αριστουργήματα του 20ού αιώνα, 2009)
Ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας Άλαν Μπένετ σε αυτή τη νουβέλα του που δημιούργησε πολύ μεγάλη αίσθηση παρουσιάζει τη Βασίλισσα της Αγγλίας να έρχεται σε επαφή, μέσα από ένα άτομο του υπηρετικού της προσωπικού, με τον κόσμο των βιβλίων. Αρχικά πρόκειται για ελαφρά αναγνώσματα αλλά με τον καιρό προμηθεύεται κλασικά έργα και αποφασίζει να διαβάσει όλα όσα είχε παραλείψει. Η διαδικασία της ανάγνωσης την αποσπά από τον διακοσμητικό της ρόλο και ανακαλύπτει πως μέσα από τη λογοτεχνία μπορεί να μάθει και να ζήσει πολλές ζωές. Τόσο μεγάλη είναι η απόλαυση που αντλεί από την ανάγνωση, που αρχίζει να βαριέται τα καθήκοντά της και προτιμά να κλείνεται στο δωμάτιό της με ένα βιβλίο. Στη Μ. Βρετανία το βιβλίο πούλησε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα, στις ΗΠΑ 60.000, στην Ιταλία 70.000, στη Γερμανία ξεπέρασε τα 100.000 αντίτυπα. Μεταφράζεται σε 24 γλώσσες ενώ παντού η υποδοχή της κριτικής είναι αποθεωτική.