Το γλωσσικό ένστικτο : πώς ο νους δημιουργεί τη γλώσσα - Pinker, Steven, 1954- (Εγκέφαλος και νόηση, 2000)
«Ελπίζω να εξηγήσω στον αναγνώστη τι βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες ανακαλύψεις των γνωσιακών επιστημών και της γλωσσολογίας: καθολικές βαθιές δομές, νοήμονα βρέφη, γονίδια γραμματικής, τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, χιμπαντζήδες που χειρίζονται σήματα, ομιλούντες Νεάντερταλ, παιδιά σε άγρια κατάσταση, παράδοξες εγκεφαλικές βλάβες, έρευνες για τη μητέρα όλων των γλωσσών. Ελπίζω να απαντήσω γιατί η γλώσσα είναι για μας τους ανθρώπους ένα ένστικτο, γιατί υπάρχουν τόσες πολλές γλώσσες, γιατί είναι δύσκολο για τους ενήλικες να μάθουν μια ξένη γλώσσα, και γιατί κανείς δεν γνωρίζει τον πληθυντικό της λέξης Walkman...»