Το χαμένο σχολείο - Ben Jelloun, Tahar, 1944- (Λογοτεχνία για παιδιά και νέους, 2009)
Σε ένα μικρό, πάμφτωχο χωριό της Δυτικής Aφρικής, ο νεαρός δάσκαλος θα χρειαστεί να δώσει μεγάλη μάχη για να καταφέρει να φέρει τα παιδιά στην τάξη. Aντίπαλός του η φτώχεια και η άγνοια των κατοίκων, αλλά και η απληστία και η αναλγησία της τοπικής επιχείρησης ενός λευκού, που χρησιμοποιεί τα παιδιά ως φτηνά εργατικά χέρια.