Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά : μυθιστόρημα - Foer, Jonathan Safran, 1977- (Μελάνι, 2009)
Μια διαφορετική αφήγηση για την 11η Σεπτεμβρίου κάνει ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, το νέο παιδί-θαύμα της αμερικανικής λογοτεχνίας, ψάχνοντας τον "πάτο της θλίψης" μέσα από τα μάτια ενός εννιάχρονου παιδιού. "Το επίτευγμα του Φόερ είναι ότι μιλώντας με όρους εντελώς ατομικούς καταφέρνει να εμπλέξει έμμεσα το πολιτικό στοιχείο στην αφήγηση. Γιατί, τι άλλο αν όχι κριτική στη χώρα του είναι η αντιπαραβολή της 11ης Σεπτεμβρίου με τη Δρέσδη, όπου οι Σύμμαχοι επέδειξαν εκδικητική μανία; Τα ερείπια γίνονται ο εφιάλτης αυτών που επιζούν, οι οποίοι μάλιστα, συνήθως, δεν μοιράζονται με κανέναν το δυσβάστακτο βάρος και υποφέρουν μέχρι τέλους. Ο Φόερ, γόνος εβραϊκής οικογένειας, γνωρίζει το ζήτημα καλά - το Ολοκαύτωμα ήταν από τα θέματα του πρώτου του βιβλίου. Και γνωρίζει ότι για τους απάτριδες ούτε η δυστυχία έχει πατρίδα."