Ανακαλύπτοντας ξανά τους Οθωμανούς - Ortayli, Ilber, 1947- (University Studio Press, 2008)
Η οθωμανική αυτοκρατορία, πριν από την Ανατολία, που είναι η πατρίδα των σημερινών Τούρκων, επεκτάθηκε και αναπτύχθηκε στα Βαλκάνια. Επιπλέον, επειδή ο μεγάλος αυτοκράτορας Ταμερλάνος το 1402 δεν μπόρεσε να επεκτείνει τις κατακτήσεις του στα Βαλκάνια, το οθωμανικό κράτος χάρη σ' αυτό το γεγονός την περίοδο της μεσοβασιλείας (interreqnum) μπόρεσε να επιβιώσει και να παλινορθωθεί στα Βαλκάνια. Η οθωμανική αυτοκρατορία μετά την παλιά ρωμαϊκή και βυζαντινή αυτοκρατορία είναι η τελευταία κλασική μεσογειακή αυτοκρατορία στην ιστορία. Είναι αλήθεια ότι και στις τρεις αυτές αυτοκρατορίες τα Βαλκάνια έπαιξαν τον ρόλο του πυρήνα. Συνεπώς, για να μπορέσουμε να γράψουμε την ιστορία αυτού του κράτους, πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά στο σύνολό της την ιστορία των βαλκανικών λαών και των κρατών από το Μεσαίωνα έως τον 20ο αιώνα. Και την ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας είμαστε υποχρεωμένοι να την δούμε και να την αποτιμήσουμε ως αυτοκρατορική. Στο παρόν βιβλίο, τους αυτοκρατορικούς θεσμούς, την δομή της δυναστείας και το σύστημα τα κρίναμε από αυτή τη σκοπιά. Είναι αναμφίβολο ότι αυτή η ταπεινή εργασία αποσκοπεί στο να διεγείρει το ερευνητικό ενδιαφέρον ώστε να αποκαταστήσουμε κάποιες κατ' επίφασιν αλήθειες και προς αυτό τον σκοπό πρέπει να διερωτηθούμε από κοινού. Στις περιγραφές που αφορούν την κρατική δομή και την κοινωνική ζωή της αυτοκρατορίας, τηρήθηκε και η χρονολογία. Διότι η οθωμανική αυτοκρατορία ναι μεν ακολούθησε την ιδεολογία και την παράδοση των δυο αυτοκρατοριών που προηγήθηκαν από αυτήν, αλλά διαφέρει στο γεγονός ότι είναι μια αυτοκρατορία της Νεότερης Εποχής. Δηλαδή ο έξι αιώνων διαρκείας βίος της συμπίπτει με μια εποχή όπου οι ρυθμοί της ιστορίας επιταχύνονται. Γι' αυτό το λόγο στους θεσμούς και το βίο της παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές. Όλα αυτά επιδιώξαμε να τα μελετήσουμε και να τα περιγράψουμε σε ξεχωριστά κεφάλαια. Σήμερα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή πολλά έθνη ζουν με την κληρονομιά αυτής της αυτοκρατορίας. Οι κληρονόμοι πρέπει να την μελετήσουν και να σκεφτούν από κοινού. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον εκδοτικό οίκο UNIVERSITY STUDIO PRESS και τον συνάδελφό μου Ιμπραήμ Κελαγά Αχμέτ που μετέφρασε αυτή την εργασία.