Το ασήμαντο αιώνια επαινούν - Schopenhauer, Arthur, 1788-1860 (Κάκτος, 2009)
"Ξέρετε τι σήμαινε για μένα αυτό το καλοκαίρι; Αδιάκοπο ενθουσιασμό για τον Σοπενχάουερ και μια σειρά πνευματικών απολαύσεων που δεν τις είχα ζήσει μέχρι τότε... Δεν ξέρω αν κάποτε θ' αλλάξω γνώμη, τώρα πάντως είμαι πεπεισμένος ότι ο Σοπενχάουερ είναι ο πιο μεγαλοφυής απ' όλους τους ανθρώπους... Όταν τον διαβάζω, δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπόρεσε το όνομά του να μείνει άγνωστο. Το πολύ πολύ μία εξήγηση υπάρχει, εκείνη ακριβώς που τόσο συχνά επαναλαμβάνει ο ίδιος, ότι δηλαδή σ' αυτόν τον κόσμο σχεδόν μόνο ηλίθιοι υπάρχουν". [Λέων Τολστόι, Αύγουστος 1869