Ρωσικό ημερολόγιο - Steinbeck, John, 1902-1968 (Terra incognita, 2009)
Το "Ρωσικό ημερολόγιο", η περιγραφή του σαρανταήμερου ταξιδιού του συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ και του φωτογράφου Ρόμπερτ Κάπα στη Σοβιετική Ένωση από τις 31 Ιουλίου ως τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1947, ως απεσταλμένοι της εφημερίδας "New York Herald Tribune", πρωτοεκδόθηκε το 1948 και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα κλασικό δείγμα ταξιδιωτικής μαρτυρίας, αλλά και ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο. Ο Στάινμπεκ και ο Κάπα περιγράφουν με ειλικρίνεια και ρεαλισμό το ταξίδι τους, σε μια περιπλάνηση από τη Μόσχα και το Στάλινγκραντ μέχρι τις αγροτικές περιοχές της Ουκρανίας και τις απομακρυσμένες ζώνες του Καύκασου. Αποτυπώνοντας γλαφυρά το ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής, το ζητούμενο για τους δύο ανήσυχους δημιουργούς, ήταν να ανακαλύψουν "τη μεγάλη άλλη πλευρά", την "ιδιωτική ζωή του ρωσικού λαού".