Ένα κλειδί, τρεις πόρτες - Σκαργιώτης, Μάνθος, 1952- (Μεταίχμιο, 2009)
Μια οικογενειακή τραγωδία, στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, αποκαλύπτεται είκοσι επτά χρόνια μετά. Πού και σε ποια κατάσταση βρίσκει η αποκάλυψη αυτή τους ενόχους και τα θύματα; Πώς από τις αγγλικές λίρες της Κατοχής και το μνημείο των «κατασκευασμένων» ηρώων του αντιδικτατορικού αγώνα έφτασαν η σύγκρουση και η τιμωρία; Ένας βουλευτής, μια εμβρόντητη σύζυγος, ο αμφιλεγόμενου ήθους μητροπολίτης, ένας αγνοημένος «νεκρός», μια καλόγρια, ο υιοθετημένος γιος, ο γέρος που κρατούσε μυστικά, η μισοσαλεμένη μάνα, όλοι δέσμιοι των παθών τους, παραδίνονται στη δίνη των παλαιών γεγονότων και των αιφνίδιων συνεπειών τους. Βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στη διάρκεια μιας νύχτας ανασυστήνοντας, με τις απαραίτητες αναχρονίες, την Ελλάδα σε όλες τις φάσεις της πρόσφατης ιστορίας της.