Στην απέναντι όχθη - Κώτσιας, Τηλέμαχος, 1951- (Ελληνική λογοτεχνία / Ψυχογιός, 2009)
Ο Πέτρος Χαρίσης θα θυμάται για πάντα εκείνο το πρωινό που επέστρεφε από την Αμερική. Tα ξερά φύλλα που είχαν σκεπάσει το μονοπάτι του δάσους θορυβούσαν κάτω από τα πόδια και το κυπρί του μουλαριού χτυπούσε ρυθμικά σε κάθε βήμα. Αναρωτιόταν αν η επιστροφή αυτή θα ήταν η στερνή μετά από τόσες περιπέτειες, ή απεναντίας θα αποτελούσε την αρχή μιας νέας και άγνωστης σελίδας της ζωής του. Κάπως έτσι, στα βουνά της Μουργκάνας, στα σύνορα Αλβανίας και Ελλάδας, ξεκινά η νέα ζωή του Πέτρου Χαρίση. Εκεί, στην όχθη του Ξεριά, αποφασίζει να χτίσει ένα καλύβι. Και το καλύβι γίνεται χωριό, η Παράγκα. Και η φαμίλια του αυγαταίνει, το ίδιο και η περιουσία του. Μέχρι τη στιγμή που τα σύνορα "παγιώνονται" και το χωριό χωρίζεται στα δυο. Ο Πέτρος Χαρίσης θα θεωρείται πλέον Αλβανός πολίτης. Και η ζωή του, όπως την ονειρευόταν, δε θα είναι ποτέ πια η ίδια. Πολιτικές συγκρούσεις, εθνικοί κατατρεγμοί, διαψεύσεις προσδοκιών, υποθέσεις κατασκοπείας που μπλέκονται στις προσωπικές ιστορίες με καταστρεπτικές συνέπειες, ζωές και όνειρα κομμένα στη μέση, οικογενειακά δράματα, ρίχνουν φως σε μια σκοτεινή ιστορική περίοδο τριάντα πέντε χρόνων.