Η ζωή και οι περιπέτειες του Σάντα Κλάους - Baum, Lyman Frank, 1856-1919 (Λογοτεχνικά βιβλία για τα Χριστούγεννα, 2007)
Μία φανταστική βιογραφία του Σάντα Κλάους -αυτού που εμείς ονομάζουμε 'Αγιο Βασίλη-, γραμμένη αριστοτεχνικά από το Φρανκ Μπάουμ, το δημιουργό του Μάγου του Οζ, η οποία εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου, ανακαλύπτουμε πού γεννήθηκε ο Σάντα Κλάους, πώς τον ανέθρεψαν οι Νύμφες του Δάσους στο δάσος Μπαρζί, τι σημαίνει το όνομά του, γιατί έφυγε από το δάσος και εγκαταστάθηκε στη Γελαστή Κοιλάδα, πώς και για ποιο σκοπό έφτιαξε το πρώτο του παιχνίδι, αλλά και για τα εμπόδια που συνάντησε στο δρόμο του από τα μοχθηρά Ούγκα Ούγκα. Μαθαίνουμε ακόμα για το πρώτο του ταξίδι με τους τάρανδους αλλά, κυρίως, για την ανάγκη του να χαρίζει το γέλιο και τη χαρά στα παιδιά του κόσμου, που τελικά τον έκανε αθάνατο, με αποτέλεσμα να ζει ακόμα ανάμεσά μας, παρέα με τα ξωτικά, τις Νύμφες και τις Νεράιδες, στο καλύβι του, στη Γελαστή Κοιλάδα. Ένα ξεχασμένο αριστούργημα της παιδικής λογοτεχνίας, δροσερό, μοντέρνο και ευφάνταστο, για όσους έχουν ανάγκη να πιστεύουν στον 'Αγιο Βασίλη. Επίμετρο: Φίλιππος Μανδηλαράς.