Εμείς οι Έλληνες : πολεμική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας - Βερέμης, Θάνος Μ., 1943- (Σκάι, 2008)
Η Πολεμική Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας είναι πάνω απ' όλα ανάγνωσμα πατριδογνωσίας, που παρουσιάζει με σαφήνεια την περιπετειώδη διαδρομή μας μέχρι την εθνική ολοκλήρωση. Αποφεύγοντας συνηθισμένες υπερβολές, οι ιστορικοί που υπογράφουν το τρίτομο αυτό έργο, καταγράφουν όχι μόνο τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση, αλλά και τα λάθη που σημάδεψαν τους αγώνες των Ελλήνων τον 20ό αιώνα. Η 25ετία που καλύπτει ο πρώτος τόμος του έργου "Εμείς οι Έλληνες" ξεκινάει με μία ήττα και τελειώνει με μία άνευ προηγουμένου καταστροφή. Παρόλα αυτά, από το 1897 έως το 1922, η έκταση και ο πληθυσμός της Ελλάδας υπερδιπλασιάστηκαν. Κάθε σπιθαμή γης που κερδήθηκε στα πεδία των μαχών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι εμποτισμένη με το αίμα δεκάδων χιλιάδων γνωστών και άγνωστων ηρώων. Όπου κι αν σταθώ, θυμάμαι. Ένα γένος, ένα όνομα. Έλληνες.