Τα νέα ελληνικά για ξένους : βιβλίο ασκήσεων (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 2009)
Η διδασκαλία της νέας ελληνικής σε αλλοδαπούς υποψήφιους φοιτητές άρχισε να γίνεται συστηματικά στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1970. Το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου συνάντησε πολλές δυσκολίες στην εκτέλεση του έργου του, και μια από τις κυριότερες ήταν η έλλειψη κατάλληλου διδακτικού βιβλίου που να προσφέρει μια ολοκληρωμένη μορφή της νέας ελληνικής. Για να καλύψουν την έλλειψη αυτή οι διδάσκουσες ανέλαβαν να συγγράψουν μέθοδο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του τότε προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νεοελληνικών σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη), ακαδημαϊκού σήμερα και ομότιμου καθηγητή Αγαπητού Τσοπανάκη.