Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες - Verne, Jules, 1828-1905 (Συλλογή Ιούλιος Βερν, 2008)
Ο ιδιόρρυθμος 'Αγγλος αριστοκράτης Φιλέας Φογκ βάζει στοίχημα τέσσερις χιλιάδες λίρες ότι μπορεί να κάνει το γύρο του κόσου σε 80 ημέρες, σε μια εποχή που τα ταχύτερα συγκοινωνιακά μέσα ήταν το τρένο και το ατμόπλοιο. Συντροφιά με τον πιστό του υπηρέτη Πασπαρτού, αποδύεται σε μια ξέφρενη οδοιπορία για να διανύσει ασύλληπτες αποστάσεις, χωρίς να φαντάζεται ότι ένας μυστικός αστυνομικός παρακολουθεί την κάθε του κίνηση, γιατί τον θεωρεί ύποπτο μιας μεγάλης κλοπής σε τράπεζα του Λονδίνου. Ο αναγνώστης έχει έτσι την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά πρωτόγνωρους τόπους, παράξενους λαούς και να ζήσει μαζί με τους ήρωες αναρίθμητα συναρπαστικά περιστατικά.